Kategorier
Artiklar

Vikten av god tandvård

Det är uppenbart att man bör ta sin munhälsa på allvar. Tänderna är en del av matsmältningssystemet. Rutinbesök hos tandläkare eller -hygienist är ett måste för att ha fräscha tänder.

Det är viktigt att ta hand om sina tänder för att få bort plack och tandsten. Plack är någonting som formas naturligt på tänderna allteftersom. Men låter man det vara så kan det skapa komplikationer, så det är bäst att hålla plackbildningen på lägsta nivå. Detta kan man göra genom att borsta tänderna väl och ofta under dagen. Minst två gånger om dagen och i minst två minuter. Komplettera med tandtråd för att göra rent där det är trångt för borsten att komma åt. Men det är ungefär så mycket du kan göra själv. Det kan ändå hända att man på grund av en sjukdom får en infektion som behöver professionell tandvård.

Undvik inte tandläkaren!

För de flesta är det inte ett nöje att gå till tandläkaren, så man drar sig att boka tid tills det är absolut nödvändigt. Faktum är att det där akuta besöket skulle ha kunnat undvikas om man bara gjort ett rutinbesök lite tidigare. Även om allt ser bra ut så kan det finnas små tecken på början av till exempel en infektion i tandköttet eller liknande. Tandläkaren kan även utföra en ordentlig rengöring och få bort kvarstående plack. Detta förebygger bakteriebildning och infektioner. Det bästa är att programmera åtminstone ett besök om året, för att se till att tänderna mår bra.

Om man förlorat en tand

En av de mest frustrerande situationerna är att förlora en tand. Speciellt en framtand, som då lyser med sin frånvaro och man vågar inte ens le. En olycka eller tandsjukdom kan göra att man förlorar en stor del av eller hela tandraden. Detta går från ett estetiskt till ett fysiskt problem och kan åtgärdas med hjälp av protes eller implantat.

Ofta så föredrar tandläkare att ersätta en förlorad tand med implantat istället för protes. Men inte alla kan ha implantat, och en djup undersökning bör göras. Undersökning görs för att försäkra sig om att patientens kropp tål ingreppet och kommer acceptera implantatet. Överväger du att skaffa implantat i Malmö eller i en annan stad kan du kontakta din tandläkare för att få gratis konsultation. Där får du reda på allt du behöver veta. Hur det går till, kostnaden – för det kan bli dyrt – och huruvida du är en god kandidat för proceduren eller ej. Läs mer om tandimplantat på denna webbsida: tandimplantatmalmö.se