Kategorier
Artiklar

Oväntade skador kräver akuta lagningar

En tandskada är på riktigt mycket vanligare än vad man kan tro. Det räcker bara med en liten olycka på idrotten eller en lite för hård knäckemacka för att skada en tand. Har det hänt dig?

Även om man är noggrann med tandborstning och rutinbesök hos sin tandläkare, så kan man utsättas för en akut tandsituation. Olyckor inträffar och det händer att det är just våra tänder som utsätts för ett flygande föremål eller rent av en snyting. När en tand går av eller till och med lossnar så blottas många nerver. Detta skapar stor smärta och starka ilningar, vilket får personen att må rätt så dåligt. Det är lugnande att veta att man kan kontakta en akuttandläkare där man kan boka en tid på kort varsel.

Vad man kan göra fram till akutbesöket

Vad kan man göra om man har har fått en tid hos akuttandläkaren om några timmar eller rent av dagen efter? Det bästa är att fråga tandläkaren först. De kan ge tips på vilka åtgärder som man kan ta till innan besöket. Detta beror ju självklart på situationen, det är ju annorlunda om tanden skadats eller om den ramlat ut helt. Har den lossnat kan man förvisso lägga den i ett glas med mjölk eller under tungan tills man nått mottagningen. I flesta fall går det då att sätta tillbaka tanden på sin plats igen med hjälp av tandläkaren. Väl vid tandläkaren är det viktigt att berätta hur tanden skadades eller lossnade, och var och hur det gör ont. Är man rädd för sprutor så kan man be om att få bedövning och har man tandläkarskräck så bör man meddela personalen om detta. Då kan man få lugnande medel eller någon annan typ av hjälp.

Hur undviker man akutbesök?

Man vill ju helst inte behöva gå till tandläkaren på grund av en akut skada. Ibland beror det inte ens på en skada utan på en akut smärta eller infektion. En olycka går i de flesta fall inte alls att förekomma. Men infektioner och sjukdomar går att undvika till stor del tack vare en god tandhygien. Det är som man lärt sig sedan liten, att borsta tänderna åtminstone morgon och kväll under två minuter. Se till att borsta ur alla vinklar. Helst efter varje måltid. Använd tandpetare och tandtråd för att få bort matrester i alla hörn och vrår. Drycker som innehåller koffein, socker och kolsyra fläckar och skadar tänderna.