Kategorier
Artiklar

Hur får man tänderna att hålla?

Tänderna är jätteviktiga och för att de ska hålla hela livet gäller det att man tar hand om dem på bästa sätt. Men när ska man egentligen borsta tänderna och hur ofta? Och hur är det med tandtråd?

God munhygien är helt avgörande om man ska kunna behålla sina tänder livet ut, men det gäller att börja i tid. Till det bör också läggas regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist. Detta eftersom man då hinner upptäcka och åtgärda eventuella felaktigheter i tid.

När det kommer till tandborstning måste den också ske på rätt sätt. För att motverka karies ska man borsta tänderna minst två gånger om dagen. Det kan faktiskt ibland vara bättre att borsta innan man äter frukost, i alla fall om man dricker juice till frukost. Syran i citrusfrukter påverkar nämligen emaljen, och effekten kan istället bli att tänderna skadas vid borstning.

Borsta tänderna rätt

När man borstar tänderna ska man använda ungefär två centimeter fluortandkräm och borsta med mjuka rörelser i minst två minuter. Eftersom både tänder och tandkött är känsliga ska tandborsten man använder vara mjuk så att dessa inte skadas. Det är nämligen viktigt att man borstar skarven mellan tandkött och tänder då det samlas mycket bakterier där, men man ska heller inte glömma att borsta på insidan eller bakom tänderna.

För att fullt ut nyttja fluortandkrämens vårdande egenskaper ska man låta bli att dricka något precis efteråt. Men man bör också använda tandtråd en gång om dagen för att få bort bakterier och matrester mellan tänderna. Läs vidare på denna sida: https://www.tandläkaresödertälje.com