Kategorier
Artiklar

Förebygg munproblem hos tandläkare

Med hjälp av tandläkare förebygger man och åtgärdar problem i munnen. Målet vi alla har är en god tandhälsa, att slippa tandvärk och andra problem. Gör dina årliga besök hos tandläkaren.

Tandvård är avsedd att förebygga, utreda och behandla olika munsjukdomar och skador i munnen. Genom att göra en noggrann kontroll ser de direkt om någon skada på tänderna eller tandköttet börjar synas. Man kan få problem med mer än bara tänderna i munnen, det är ganska vanligt att man får tandsten som kan vara lite besvärande. Man kan även få inflammation i tandköttet och andra problem. De finns även de som lider av tandlossning, det grundar sig ofta i bakteriebeläggningar på tänderna och tandsten. Detta tar tandläkaren då bort från tänderna, och även en tandhygienist kan göra detta.

Hur går undersökningen till

En normal undersökning går till som så att man kommer in i rummet och sätter sig i stolen. Normalt då pratar man först om hur tänderna är, om man vet om något problem med dem eller upplever andra besvär. Tandkött och ben undersöks och tandläkaren kollar noga runt tänderna för att upptäcka eventuella tecken på tandlossning. Man gör en mätning av tandköttsfickorna, röntgen används även ofta då man får en klar bild av tänderna. Man kontrollerar även muskler och käkleder. En noggrann undersökning är grunden till förebyggande och god munhälsa. Det spelar även in hur du behandlar tänderna hemma. Var noggrann med borstning, använd tandtråd och munskölj. Drick eller ät inte för mycket av sådant som innehåller socker. Hitta mer info om tandläkare på denna webbsida: tandläkarebromma.nu