Hur ofta ska jag besöka tandläkare?

Hur ofta ska jag besöka tandläkare? Att besöka en tandläkare är en viktig ingrediens i att få behålla de egna tänderna genom hela livet. Det räcker inte med att bara borsta tänderna, använda tandtråd och skölja munnen med munvatten. Det ska alltid kombineras med regelbundna besök hos en tandläkare. Rekommendationen är att man besöker en tandklinik årligen. 

En vanlig tanke är följande: jag kommer att spara pengar på att avboka mitt tandläkarbesök. Det stämmer, men det handlar inte om någon långvarig vinst. Att besöka en tandläkare kostar pengar – räkna med omkring 800 kronor och uppåt för en undersökning. Det kan dessutom tillkomma kostnader för eventuella behandlingar om undersökningen visar på problem. Det handlar om pengar – definitivt – och att man ska ha respekt för att alla inte har ett överflöd av sådana. 800 kronor är mycket pengar. Men, man måste se saken ur ett längre perspektiv. Kort sagt: vad får du för de pengar du lägger – och vad blir kostnaderna av att du avstår? 

Det du får är friska tänder, fria från karies och bakterier och där ingen risk för tandlossning eller annan problematik föreligger. Det du också får är en minskad risk för en rejäl ekonomisk smäll i framtiden. Man kan säga, utan att överdriva, att ett inställt tandläkarbesök tenderar att bli extremt kostsamt på sikt. Du vinner pengar för stunden, men mest troligt är att du förlorar dessa en masse i framtiden. De mest kostsamma behandlingarna är de akuta och de som är för långt gångna. Investeringen ligger i att betala för ett tandläkarbesök och årligen, så att säga, bita i det sura äpplet. 

Individuell bedömning sker – hur ofta måste du gå? 

Man måste även vara medveten om att vi alla har olika förutsättningar och därmed också olika behov av tandläkarvård. Vissa föds med starka tänder, andra med lite svagare. Det gör också att behoven ser annorlunda ut. Den med svagare tänder kan behöva det årliga besöket hos en tandläkare och den med starkare tänder i sin tur kan komma undan med ett besök varannat – eller var tredje – år. Viktigast är att man först och främst får en undersökning och en personlig bedömning utförd. 

Tandhygienisten gör också skillnad. Många klumpar felaktigt ihop tandläkare och tandhygienister. Det är förmodligen den senare som flest personer får träffa i samband med att man bokar in en tid på en tandläkarmottagning. Tandhygienisten undersöker, diagnostiserar – och behandlar – karies, tar bort tandsten och plack, ställer diagnoser kring tandlossning och arbetar med att förebygga dentala problem. Detta som ett litet axplock. 

Säger man att privatpersoner bör gå till en tandläkare årligen så kan det egentligen innebära att en tandhygienist ska besökas. Att ta bort exempelvis tandsten är en åtgärd som leder till mindre bekymmer i framtiden. Tandhygienisten ska inte glömmas bort, där kan en stor skillnad göras.